Bilgisayarı Oluşturan Parçalar

Bilgisayarı Oluşturan Parçalar

Bilgi, insanın var olduğu günden bu yana yaşamını sürdürebilmesi ve hayatta kalabilmesi için yaşamsal önem taşıyan bir olgu olmuştur. Avcı toplayıcı olarak yola çıkan insan yerleşik hayata geçince toprağa bağlanmış, sonrasında sanayi toplumuna doğru evrilmiş en son geldiği noktada ise bilgi toplumu olmanın özelliklerini taşımaya başlamıştır. Günümüz teknolojilerinin bir sonucu olarak geliştirilen bilgisayarlar insanın bilgiye ulaşmasında önemli bir aracıya dönüşmüştür.

Zamanımızın önemli bir icadı olan bilgisayarlar yaşamımızın pek çok noktasında işimizi kolaylaştırmak adına bizlere yardımcı olur. Bir bilgisayar çok çeşitli parçalardan meydana gelir. Bilgisayarlar da üç ana başlık altında toplanabilir. Bunlar masaüstü bilgisayarlar, sunucu bilgisayarlar ve taşınabilir bilgisayarlar olarak adlandırılır. Bir masaüstü bilgisayarın parçaları ana kart, bellek, işlemci ve sabit disk olarak adlandırılır. Bilgisayardaki bütün parçaların iletişimini sağlayan ana karttır. Bilgisayardaki verilerin çoğunluğu işlemci adı verilen parça tarafından işlenir.

Bilgisayarın hızlı çalışması işlemci sayesinde gerçekleşir. Yani hızlı bilgisayarların temelinde işlemcisinin güçlü olması yatar. RAM adı verilen ünite ise bilgisayara girilen verilerin tutulduğu kısımdır. Buradaki veriler elektrik bağlantısı olduğu sürece tutulur. Elektrik akımının kesilmesi verilerin silinmesine sebep olur. RAM’ in yetersizliği doğrudan bilgisayarın performansını olumsuz olarak etkiler. ROM ise yine bir bellek türüdür ve bilgisayarımızı açtığımızda onun çalışması için gereken bilgileri içerir.

Bilgisayarımızdaki yazılımların kurulu olduğu ünite harddisk adı verilen sabit disktir. Bir veriyi kalıcı olarak kayıt altına almak istediğimizde sabit disklerden yararlanırız. Bilgisayarlarda girdi, çıktı ve depolama birimi adı verilen üniteler bulunur. Bu ünitelerden sabit disk, cd ve benzerleri sayesinde verilerimizi kalıcı olarak muhafaza edebiliriz.

Klavye, mikrofon gibi birimlerle bilgisayarımıza dışarıdan bağlantı yaparız. Bu ünitelere ise girdi üniteleri denir. Aynı şekilde bilgisayarımızdan elde ettiğimiz bilgileri bize ulaştıran üniteler de vardır ve bunlara da çıktı üniteleri adı verilir. Çıktı üniteleri ise bilgisayar ekranı, hoparlör gibi isimlerle adlandırılır.

admin

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir