Zona Hastalığı Nedir ?

Zona Hastalığı Nedir ?

ZONA HASTALIĞI NEDİR?

Zona hastalığı bir diğer adı varicella zoster, olan bu hastalık suçiçeği geçirilen dönemde vücuda yerleşen ve gizli kalan (uyuyan) bir çeşit virüsün yol açtığı hastalık türüdür. Varicella zoster virüsü, sinir düğümünde bulunmaktadır ve insan vücudunun bağışıklık sisteminin zayıflaması sonucuna bağlı olarak ortaya çıkan bir cilt rahatsızlığıdır. Suçiçeği virüsüne hiç yakalanmamış insanların zona hastalığına yakalanma ihtimalleri oldukça düşüktür.

ZONA HASTALIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Zona hastalığı belirtileri çoğunlukla cilt döküntülerinin ortaya çıktığı alanda kaşıntı, kızarıklık, ağrı, yatma ve batma gibi şikayetler ile başlar. Bu belirtilerden sonra şikayetlerin olduğu bölgede 1-5 gün arasında döküntüler oluşmaya başlayarak içi sıvı dolu sivilce benzeri kabarcıklar oluşmaya başlar. Bahsettiğimiz bu durum suçiçeği hastalığı gibi vücudun her yerinde görülmez. Genelde sırt, boyun, kalça, göğüs gibi bölgelerde sıklıkla görülür. Enfeksiyonun diğer belirtileri ise;

l Baş ağrısı

l Mide ekşimesi

l Halsizlik

l Lenf nodlarında şişme

l Karın ağrısı

l Baş dönmesi

ZONA HASTALIĞI NEDEN OLUR?

Çocukluk veya ergenlik döneminde geçirilen suçiçeği virüsü omurgada ki sinir hücrelerine yerleşir ve uyku moduna geçer. Kişide herhangi bir bağışıklık sistemi zayıflığı meydana geldiğinde kendini göstererek zona hastalığına yol açarak sinir uçlarında hareketlenir.

ZONA HASTALIĞI TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Zona hastalığının kesin bir tedavisi yoktur. Ancak ilerlemesini durdurabilmek için ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Zona hastalığına karşı savaş açan asiklovir ve valasiklovir isimli ilaçlar tedavide kullanılan ilaçlardır.

admin

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir