Resim Nedir ?
İnsan, geçmişten bugüne değin kendini anlatma, ifade etme ihtiyacı duymuştur. İnsanın kendisini, yaşayıp gördüklerini anlatması için kullandığı yöntemlerden biri de resim olmuştur. İnsan düşünen bir varlıktır.
Düşüncelerini anlatmaya çalışan insanın temel ifade araçlarından bir tanesi de resimdir. Resim insanın gördüklerini, hissettiklerini anlatırken çeşitli malzemeleri kullanarak bir yüzey üzerine bunları aktarmasıdır. Resim iki boyutlu bir yüzey üzerinde oluşturulur. Bu iki boyutlu yüzey bazen bir duvar, bazen bir kağıt olur.
İlk insanlar mağaralarda yaşadıkları dönemde hayatlarının temelini teşkil eden av sahnelerini ve hayvan resimlerini mağara duvarlarına işlemişlerdi. Bu resimlere baktığımızda insanoğlunun sahip olduğu gözlem yeteneğini fark ederiz. Bu resimler günümüzde dahi resim sanatına kaynak teşkil eder. İlk insandan günümüze kadar olan süreçte resmin temel unsurları hep aynı kalmıştır.
Bu unsurlar çizgi ve renktir. Mağara duvarlarına resim yapan insan ilk önce çizerek, kazıyarak, boyayarak yol almıştır. Günümüzde resmin temel unsurları değişmemiştir. Resim sanatı iki boyutlu bir yüzeye yapılırken zaman içerisinde üçüncü bir boyutun varlığını hissettirme ihtiyacı doğmuştur.
Bu durum da perspektifin kullanımıyla çözümlenmiştir. Perspektif resme iki yoldan uygulanır. Çizgi veya renk(hava) perspektifi kullanarak iki boyutlu bir resme üçüncü boyut hissi katılabilir. Çizgi perspektifi yardımıyla bizden uzaklaşan nesnelerin küçüleceğini uzaklaşanların ise büyüyeceğini anlatırız.
Hava perspektifini kullandığımızda ise yakınımızdaki nesneleri ayrıntıları ve gerçek renkleriyle gösterirken bizden uzaktaki nesneleri soluk ve ayrıntısız olarak resmederiz. Resimde kullanılan mavi, kırmızı ve sarı renkler ana renkler olarak adlandırılır.
Sıcak ve soğuk renkler olarak kategorize edilen renklerden sarıdan kırmızıya doğru olanlar sıcak renklerdir. Soğuk renkler ise yeşilden morun başlangıcına kadar olanlara verilen isimdir. Resimde yüzeyin düzenlenmesi işlemine de kompozisyon ismi verilir.