Cilt Kanseri Tedavisi Nasıl Olur?
Cilt kanseri tedavisi, kanserli hücrenin hepsi temizlenip vücuttan çıkarılması gerekmektedir. Cerrahi yöntemle kanserin tedavisi yüksek oranda başarı sağladığı görülmektedir. Kanserli bölgenin geniş çapta temizlenmesiyle bir daha tekrar etme olasılığı ortadan kalkmaktadır.
Cilt kanseri tedavisinde kanserli bölgenin temizlenmesiyle birlikte bazı görüntü farklılıkları (ameliyat yerinde çukurlaşma ameliyat izi vb.) ortaya çıkabilmektedir buda hafif bir estetik müdahale ile iz ortadan tamamen kalkmaktadır.
Cilt Kanserinde Cerrahi İşlemler Nelerdir
Cilt kanserinden sık görülen yerler kollar omuz koltuk altı bacaklar olduğundan kanserli bölgenin büyüklüğü, kemiğe ya da lenflere olan yakınlığı, hastanın yaşı ve aktifliği gözlemlenmelidir. Kanser şüphesi var ise bölge lokal anesteziyle biyopsi için küçük bir parça alınıp incelenmeye gönderilir.
- Kanserli dokunun tamamen veya kısmen cerrahi müdahale ile çıkarılması
Bu yöntem bütün cilt kanseri türlerinde yapılmaktadır. Cerrahi müdahalede kanserli bölgenin yanı sıra temiz sağlıklı olan bölgeden de bir kısım alınmaktadır.
- Küretaj
Bu yöntem cerrahi müdahale ile aynı gibidir. Küretaj kanserli bölgenin çok küçük olduğu durumlarda kullanılmaktadır. Bıçaklı küret şeklindeki alet ile kanserli bölge oval olarak temizlenir.
- Işın tedavisi
Cerrahi müdahale yapılamayacak genişlikte olan cilt hafif dozlu radyasyona tabii bırakılır. Uygun görüldüğü bazı cerrahi müdahale sonrasında tekrarlaması önlemek amacıyla ışın tedavisi yapılmaktadır.
- Kimyasal tedavi (kemoterapi)
Ciltten başka bölgelere de sıçramış olan kanser türlerinde kimyasal tedavi (kemoterapi ilaçları) olunabilmektedir.
- Kriyoterapi
Cilt kanserinin çok erken başında cilt yüzeyinde olduğu durumlarda bu yöntem uygulanmaktadır. Kanserli hücrelerin ilerlemesi için bölge sıvı azot ile dondurulur. Kanserli bölge zamanla kofullaşıp kabuk tutar ve bir süre sonra düşer.
- Mikrografik cerrahi
Kanserli bölgenin çok büyük olduğu tedavisinin zor ve sürekli tekrarlayan türünde uygulanmaktadır. Operasyon esnasında kanserli bölge tamamen temizlenir. Mikroskop ile incelenir tamamen temizlenme sağlanmadıysa operasyon tekrar edilir. Kanserli hücre temizlenirken sağlıklı hücrelere dokunmamak ve ameliyat izi bırakmamaktır.