Cilt Kanseri Nedir?
Cilt kanseri, cildimize rengini veren maddelerin hücreler tarafından dağınık tarzda şekillenip üremesiyle meydana gelen erken teşhis ile tedavisi mümkün olan bir hastalık türüdür.
Ciltteki kanserli hücreleri tetikleyen en büyük etken güneşe maruz kalmaktır. Güneş bu hücreleri aktif hale getirip normal yapısını bozmaktadır.
Cilt kanseri belirtileri ve kimlerde sıklıkla görülür?
Beyaz ten: diğer cilt tiplerinde görüldüğü gibi en sıklıkla beyaz tenli kişilerde görülmektedir. Çünkü bu ten rengine sahip olan kişilerde cilde rengini veren hücrelerin vücuttaki azlığı daha çok görülmektedir. Bu da onların daha çok etkilenmesine sebep olmaktadır.
Benler: aşırı benlere sahip olanlarda kanser görülme olasılı artmaktadır. Normal görünümlü bene daha büyük ve düzensiz benleriniz varsa doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.
Genetik faktörler: halk arasında ırsi diye adlandırılan yakın aile bireylerinde daha önce cilt kanseri görüldüyse risk sizde de olabilir.
Çiller ve kızıl ten: çillerde güneşin zararlı ışınlarından çok etkilenirler. Güneşe çıkmadan önce korucu sürmek ya da ince kıyafetler ile korumak gerekmektedir.
Ayrıca solaryumda sıklıkla bronzlaşanlar ve kalitesiz son kullanım tarihi geçmiş makyaj malzemesi kullanmak da cilt kanseri riski taşıyan faktörlerdendir. Kişinin kendini yılda en az iki kez ayna karşısında dikkatle incelemeli. Ciltteki değişiklikler gözlemlenmeli varsa hemen bir uzmana başvurulmalı.
- Geç iyileşen ya da iyileşmeyen yaralar
- Renk hücrelerinin merkez dışına yayılması
- Renk değişikliği ya da yeniden boyutlanan kabarıklık
- Ağrı kaşıntı cildin dayanıklılığının azalması
- Ben yüzeyinde görünümün düzensizliği kanama veya tanelenme görülmesi halinde cildiye uzmanına başvurmanız gerekmektedir.